Heijenoord 1903: Tulpstraat rechtsboven lijkend op het symbool vrouwelijk, onder Rosorum. |
Cornelis Borger en Cornelia van 't Geloof naar Arnhem, Tulpstraat 24
Op een dag heeft mijn vader een bordje op de deur van zijn schuur gehangen. Daar stond op, "Fam. Borger sinds 1928". Het waren zijn vader en moeder (mijn opa en oma Borger) die in 1928 gingen wonen op Tulpstraat 24 in Arnhem. Een straat gelegen aan het treinemplacement Arnhem, wat eigenlijk een plein is met twee kleine zijpaden (jasmijnstraat en anjelierstraat), toen nog gelegen tussen de weilanden. Eind 19de eeuw speciaal gebouwd voor machinisten van de Nederlandse Spoorwegen. Pas in de jaren '30 van de 20ste eeuw zijn de straten rondom bebouwd.
Overigens heeft de familie Borger helemaal niets van doen gehad met de spoorwegen.
Tulpstraat ligt aan de westrand van Arnhem en wordt door het landgoed (bos) Mariëndaal gescheiden van Oosterbeek. Overigens ligt op een steenworp afstand van de Tulpstraat (mijn broers en ik speelden er veelvuldig) is midden jaren '60 van de twintigste eeuw 't Dorp gebouwd, waar Mies Bouwman één van de eerste inzamelingsacties op TV voor hield.
Cornelis en Cornelia waren afkomstig van Deventerweg 52 in Oosterbeek. En zij zijn de eerste generatie die in dit huis terechtkomen, maar niet de laatste. Mijn vader had het bord aan de schuur gehangen omdat het zo goed in het zicht was. Als een gedenkteken dat er 3 generaties Borger hadden gewoond en vier generaties hebben rondgelopen.
Zo is mijn vader, de zoon van Cornelis en Cornelia, en ben ik zelf geboren in dit huis.
De kinderen van mijn broers hebben er rondgelopen en in de tuingespeeld.
Pas in de jaren '70 van de 20ste eeuw is het huis echt een eigendom geworden, toen mijn vader en moeder het huis kochten voor het bedrag van 16.000,= gulden (ca. 7.250 euro). Sinds 1 februari 2007 (na bijna 80 jaar) is het huis geen eigendom meer van de familie Borger en woont er ook geen Borger meer. |